Ubicada al poble d'Oristà -al Raval de Sant Feliu Sasserra-, es va formar al voltant del Camí Reial que anava de Barcelona fins a França, conegut com el camí de Ripoll a Manresa.
El paisatge propi del Lluçanès format pels roures, les alzines, els pins i els prats, que juntament amb els camps de cultiu, dibuixen una vegetació rica i canviant segons l'estació de l'any.
Aquesta terra conté bonics itineraris. Un dels més coneguts és el dels camins ramaders, i el Pla de Moixons n'és la primera parada. Des d'aquest lloc es poden fer molts i varietat de camins que ens apropen el coneixement de la història i la bellesa de la terra.
Durant els segles XII i XIII es van crear els camins ramaders (per facilitar el trasllat dels remats des del mar a muntanya i al revés amb comoditat i garantia), així i gràcies a la creació d'aquests camins, es consolida la transhumància. Ara els podem descobrir molt de prop ajuntat el passat i el present.
En el terme d'Oristà es troben les ruïnes del Mas Rocaguinarda que pertanyia al moment del Bandolerisme Català en què van aparèixer bandolers com Rocaguinarda o Serrallonga.
Descobreix la figura de Perot Rocaguinarda, bandoler singular, intrèpid i honrat, i que juntament amb Serrallonga, és la figura més icònica del bandolerisme català.
Conèixer més5.000 peces que permeten fer un recorregut cronològic seguint l’evolució de la terrissa des del segle IV fins al segle XX.
Conèixer més Repassa la història de la bruixeria amb un museu, una festa y una fira el 31 d’octubre i l’1 de
novembre.
Costums, festes, llegendes, tradicions , transhumància, bruixeria, bandolerisme, creences i història.
Conèixer més