Entorn i història

Pla de Moixons - Casa centenària

Ubicada al poble d'Oristà -al Raval de Sant Feliu Sasserra-, es va formar al voltant del Camí Reial que anava de Barcelona fins a França, conegut com el camí de Ripoll a Manresa. 

El paisatge propi del Lluçanès format pels roures, les alzines, els pins i els prats, que juntament amb els camps de cultiu, dibuixen una vegetació rica i canviant segons l'estació de l'any.

Aquesta terra conté bonics itineraris. Un dels més coneguts és el dels camins ramaders, i el Pla de Moixons n'és la primera parada. Des d'aquest lloc es poden fer molts i varietat de camins que ens apropen el coneixement de la història i la bellesa de la terra.

Durant els segles XII i XIII es van crear els camins ramaders (per facilitar el trasllat de les rematades des del mar a muntanya i al revés amb Comoditat i garantia), així i gràcies a la creació d'aquests camins, es consolida la transhumància. Ara els podem descobrir molt de prop ajuntat el passat i el present.

El termini d'Oristà i la recerca del Pla de Moixons, es troben les ruïnes del Mas Rocaguinarda que pertanyia el moment del Bandolerisme Català en què van aparèixer bandolers com Rocaguinarda o Serrallonga.